top of page
  • Skribentens bildStina Axelson

“Människor ger energi” Reportage med Pascal Letter, Stadsbruk Roslagen

Från att ha varit en karriärsdriven entreprenör med egen webb- och mediabyrå och startup med affärsänglar, har Pascal Letter 45, landat i rollen som jordad samhällsentreprenör med fokus på klimat- och hållbarhetsfrågor, matkultur och intergenerationell gemenskap.

Reportage skrivet av Eva Sandqvist

Foto & Film av Stina Axelson



“Genom att leva tillsammans med jorden, istället för att utarma den, kan vi vända den pågående klimatförstörelsen”, säger Pascal Letter, projektledare på Stadsbruk Roslagen.


Det är sensommar och det ihållande regnet har närt en grönskande allé som leder upp till Färsna gård, en lugnande oas strax utanför Norrtäljes stadskärna. Det var här Pascal såg potentialen i att nyttja cirka 5000 kvm orörd kommunal mark, intill ett bostadsområde, i syfte att skapa en ekologisk stadsodling.


Sedan tre år tillbaka är han initiativtagare och projektledare för Stadsbruk Roslagen, en grön inkubator för odling och entreprenörskap med den idéburna organisationen Coompanion Roslagen och Norrort. Hittills har ett femtiotal odlare deltagit i stadsbruket där nio nya företag har skapats, vars skördar sålts vidare till lokala restauranger, caféer, handlare och skolkök.


“Jag började intressera mig för hållbarhetsfrågor och Agenda 2030 när jag läste en YH- utbildning inom affärsutveckling och hållbar naturturism när mina barn var små. När jag sedan besökte Stadsbruk som koncept på Botildenborg i Rosengård, Malmö, fick jag inspiration till att det var fullt möjligt att både odla i urban miljö och stärka grönt entreprenörskap" säger Pascal och tittar ut över de prunkande raderna av grönkål och solrosor.


Entreprenörskapet löper likt en röd tråd genom Pascals liv och hans styrka är att gå från ord till handling, engagera människor och beslutsfattare. Men framförallt är det hans förmåga att konkretisera idéer till ett skalbart format som gör att han lyckas.


“Det är ingen skillnad på att marknadsföra en tandkräm jämte ett ekologiskt stadsbruk, men idag står vi inför ett skifte där vi måste ta ansvar och utgå från hållbara affärsmodeller. Genom att använda lokala resurser kan vi skapa och driva ett hållbart samhälle på alla plan: ekologiskt, socialt och ekonomiskt", säger Pascal.



Utöver Stadsbruk Roslagen har han hunnit med att initiera Matråd Roslagen, ett forum där kunniga individer och företagare samlas för att verka för en levande och lokal matkultur. Ett led i Matråd Roslagen är att göra skillnad genom “Roslagskassan”, en matkasse med lokala råvaror och mathantverk från Roslagen.


“Idag säljer barn och ungdomar en massa skräp, tillverkade i andra länder som ingen egentligen behöver, för att få ihop pengar till klasskassan och idrottsföreningen. Roslagskassan kommer innehålla mathantverk från lokala matproducenter som bidrar till att medvetandegöra lokala råvaror och sund matkultur hos barn och ungdomar, vilket i sin tur kan inspirera föräldrarna”, säger han gestikulerande.


Pascal Letter är en engagerad människa. Han är lång och rödblond med en nyfiken blick. Med en fransk pappa och en svensk mamma står han med varsin fot i båda kulturerna, vilket han säger har berikat honom. Fram till sju års ålder bodde han i Frankrike och det har till viss del präglat hans syn på att maten får ta plats och vikten av att dela den goda måltiden i gemenskap.


“Att sitta runt ett bord och dela idéer ger energi. Att arbeta tillsammans och därefter äta en god måltid i gemenskap ger energi. Människor ger energi”, säger han och fortsätter, “Om jag inte har människor omkring mig börjar jag ifrågasätta vardagen och däri ligger mycket av ohälsan. Man vaknar upp och går till ett jobb och sen kommer man hem och är ensam”.


Pascal drivs av att skapa förändringar till det bättre, strider för en sund matkultur och värnar om gemenskapen människor emellan, oavsett ålder. För fem år sedan flyttade han från Vaxholm till Norrtälje och trots att han inte kände någon i området så frågade han två grannar om de var intresserade att starta en hästskokastarklubb på Färsna Gård.


“Jag inspirerades av områdets fantastiska miljö och såg det som en naturlig mötesplats. Här träffas alla sorters människor, med eller utan brokiga bakgrunder och i olika åldrar för att umgås runt en pinne. Ett socialt experiment som har gått från 3 till 170 medlemmar”, säger han och ler.




Att som människa få befinna sig i ett sammanhang, känna sig inkluderad, bidra och vara en del av något större återkommer han ofta till under intervjun, men även att ta tillvara den äldre generationens erfarenheter och kunskaper. Just därför har han initierat Tankesmedja Roslagen, en oberoende tankesmedja med ett råd bestående av både kvinnor och män med lång livserfarenhet som har arbetat på högre poster med olika sorters samhällsutmaningar.


“Jag tog rygg på organisationen The Elders som grundades av Nelson Mandela, vars syfte är att medla fred och ge stöttning i konflikter runt om i världen. Tankesmedjan Roslagen ska möjliggöra för invånarna inom kommunen att få råd och förslag på hur de kan gå vidare i komplexa situationer. Vi jobbar på att skapa en hemsida och en digital brevlåda där man kan “nämna sitt dilemma”, säger Pascal.


Med så många pågående projekt, om än med en röd tråd som utgår från att skapa en hållbar jord, välmående människor och ett gott samhälle, så blir slutfrågan vad han vill få ut av livet.


“Det är en fråga vi alla ställer oss. Jag vet inte vad jag vill få ut i det stora, men ett vet jag säkert och det handlar om de små sakerna i livet. Som att få sitta runt ett bord, äta gott och ha en bra stund tillsammans, men vi ska förtjäna den goda maten, avslutar han med glimten i ögat.


 


Tack till Pascal Letter och Stadsbruk Roslagen för att vi fick komma och hälsa på!



Reportage skrivet av Eva Sandqvist

Foto & Film av Stina Axelson


83 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page